Home  
  Events Calendar  
  Benefit events  
  News  
  Photo Album  
  Video  
  Classes  
  Mailing list  
  Directory  
  Immigration info  
  About us  
  Contact Us  
  Media  
  Travel  
  My Visit  
 
 
energize
 
bcen
thrive market madara
 
 
 
 
 

     
 




Only the GOOD news ...


English >>


Български Гласове - Светлина, Любов и Ритуали

На 9 Oктомври, 2014 година във Факултета по Световни Учения на Бостънския университет , Масачузетс се състоя събитието "Български Гласове- Светлина, Любов и Ритуали" със подкрепата на Българския културен  център " Мадара".

Повода за събитието беше представянето на книгата "Мистичната Емона".  Книгата е написана от Нели Тончева във съавторство с Ребека Картър под псевдонима Ронеса Авила.

Основната идея на Събитието беше да представи книгата и стари български традиции описани в нея.
Специални гости на събитието бяха талантливия изпълнителя на флейта Гени Скендо и Българската Народна фолклорна група "Лудо Младо" с ръководител Пепи Петров който представиха богата музикална програма.
След прекрасните трели на флейтата и жизнерадотните народни танци на Лудо Младо авторите на книгата изнесоха лекция с която запознаха посетителите със съдържанието на книгата, какво ги е вдъхновила да я напишат и обичаите който са описани в нея.

Книгата е модерна любовна.история изпълнена със страст и отмъщиние, любов и копнежи. Една непосилна любов между самодива и смъртен, самодива която изгубва своя любим и иска да срещне отново с него след векове. Независимо че това е модерна приказк  в нея са вплетени много тракийски  ритули, вярвания и неща от Българския бит и култура.
Траките може да са забравени, но техните традиции са все още живи. Техните ритуали и вярвания са в корените на българската култура. Има множество ритуали, включени в християнството, които са тракийски по своята същност, цяла област в България се нарича Тракия, където можете да чуете народни приказки, вярвания и редица големи фестивали и тържества имат тракийски корени.

"Mистична Емона" е изложба и книга, вдъхновена от едно място наречено Емона и тези съвременни тракийски традиции. Дивата красота на това мистично място, разположено на брега на Черно море, на народа и историята, скрити от света, в това уединено място  са оставили дълбок отпечатък в авторите на книгата.

Това място ги вдъхнови да използват писалка и четки и представят една история за любов и мистерия, и да изобразяват чудесата на Mистична Емона чрез своите герои, родени от въображението на техния личен опит.
Един от главните герои в книгата е самодива или veela. “ Самодива” e едно от най-очарователните митологични същества в българския фолклор. Легендата за Самодива е все още жива в България. В много села, хората ги почитат и същоа се страхуват от тези същества, които могат да съблазняват мъжете с красивотo си пеене. Читателите на книгата могат да ги видят, да усетят техния поглед, да видят техните свещени места.и как те танцуват като сребърни пеперуди под пълната луна на музиката на кавал.

Село Емона е известнo като родното място на легендарния тракийски цар Резос, воювал в Троянската война. Според Омировата Илиада, той е бил убит от Одисей и Диомед. Емона е изолирано, дива селце на Черно море скрито от очите на тълпата, но е пълна с история и има своя собствена душа.
Книгата грабва читателя и го води на пътешествие където той ще се запознае със вековни традиции който са опазени и оцеляли до наши дни. Някой се практикуват като туристическа атракция а други са повод за хората да се съберат около семейното огнище, да благодарят за своето благополучие и да се надяват за бъдещи успехи и добро здраве.

Според авторите на книгата опазването на традициите и предаването им от поколение на поколение са много важно за хората. Те ни помагат да опознем себе си, техния произход и да се свържат с бъдещето.
Също така помагат на поколенията за се свържат и разберат своите различия.

Авторите на книгата работят над малка книга в която ще опишат традициите от книгата с повече факти на базата на тяхното дългогодишно проучване. Тя ще бъде публикувана в края на Декември 2014 и е прекрасен подарък за Коледа. Илюстрацията на книгата са от картини на Нели Тончева-Нелинда (www.nelinda.com) от цикъла "Мистичната Емона".
По време на лекцията aвторите запознаха публиката със интерсни факти за България kойто Ребека е научила докато са работили  над книгата:

Кирилицата е изобретен от двама български монаси. Българите са горди от този факт.
Българите създадоха кисело мляко. Наистина, те го направиха назад във времето на траките.  Можете да намерите повече от триста вида в страната, както и много популярни ястия са направени с кисело мляко.
Клатейки главата си в България означава "да", докато кимаш означава "не".

Българите са по-склонни да празнуват "имен ден", отколкото рожден ден.
Известни хора с Българска асоциация: Mark Zuckerbuerg, създател на Facebook - дядо му емигрира от България през 1940 г. Том Ханкс, добре познат актьор - е  омъжен за българка. Нина Добрев, актрисата на "Дневниците на Вампира" също е българкa.

Книгата е на разположение на Amazon в САЩ и Великобритания:
 http://www.amazon.com/Mystical-Emona-Souls-Journey-3/dp/1500616974
Втората книга от цикъла “Мистичата Емона”  ще изле от печат през Декември 2015.

За да научите повече посетете страницата :
www.mysticalemona.com

Ако искате да се свържете с авторите на книгата пишете на адрес:
contact@mysticalemona.com




The book is available on Amazon in the United States and Great Britain:
http://www.amazon.com/Mystical-Emona-Souls-Journey-3/dp/1500616974
The second book of the series "Mystic Emona" will be available in December 2015.

To learn more visit:
www.mysticalemona.com

If you want to contact the authors of the book, write to:
contact@mysticalemona.com

 

 Our friends  



Todor Ialamov

Vasil Nenkov


David Flashenberg



emona